Poldermanie

Boringen (verschenen in Spits)

Boringen (verschenen in Spits)

Hoewel de gasboringen aardschokken van vier tot vijf op de schaal van Richter kunnen veroorzaken, wordt de winning van gas in Groningen hoogstwaarschijnlijk niet teruggeschroefd. Henk Kamp vind het ‘economisch onverantwoord’ in een lager tempo het gas uit de bodem te halen.

“Een beving van vier op de schaal van Richter is geen enkele reden voor paniek”, aldus Kamp,”enkel reden om boekenkasten aan de muren vast te schroeven en alvast een tent, slaapzak, gasmaskers, helmen, kaarsen, blusdekens, een rubberboot en een sos-vlag klaar te leggen.”

Kamp is vrij duidelijk in zijn overwegingen: “ We hebben er helemaal niet bij stilgestaan dat we bij de gasboringen ook rekening moesten houden met zo’n futiliteit als bewoners. Ach, Iedere bestuurder ziet wel eens een kleinigheid over het hoofd. Je moet niet vergeten: Nederland is eigenlijk maar twee dingen. In de eerste plaats is ons land een economie, in de tweede plaats de Randstad. In zo’n arm land als Nederland moeten er nu eenmaal offers worden gebracht om de economie draaiend te houden. Bovendien: dat er buiten de Randstad ook mensen wonen is voor ons als bestuurders een uiterst hinderlijke bijkomstigheid. Het wordt ons gewoon onmogelijk gemaakt ongestoord en ten koste van alles en iedereen de bodem leeg te halen. Het lijkt me duidelijk dat dat een onwerkbare situatie is. Het plan is dan ook om op termijn iedereen naar de Randstad te jagen. Daar wordt al hard aan gewerkt, door bijvoorbeeld het weghalen van rijksdiensten uit de provincie en het kapotbezuinigen van voorzieningen als openbaar vervoer en dorpsscholen. Maar het kan altijd beter natuurlijk.”

Om tegemoet te komen aan de wensen van ongeruste Groningers komt Kamp desalniettemin met ferme maatregelen: “We zullen het niet nalaten door verschillende partijen rapporten op te laten stellen. Die zetten we in een map in een kast. Verder blijven we natuurlijk gewoon op dezelfde schaal gas winnen.”