Poldermanie

Buma/Stemra

Buma/Stemra

Buma/Stemra is belangenbehartiger voor muziekauteurs. Laat die zin op je inwerken. Belangenbehartiger voor muziekauteurs. Dus Buma/Stemra behartigt belangen van muziekauteurs. Muziekauteurs betalen Buma/Stemra, in ruil daarvoor gaat Buma/Stemra aan de slag met zogenaamde playlists die ze krijgen van radiozenders, waarin staat welk liedje wanneer is gedraaid. De auteursrechten worden geïnd door Buma/Stemra, zij sluizen het geld door naar de muziekauteurs. Dat werkje is hun hoofdactiviteit. Het zou dus heel vreemd zijn als ze dát klusje, met hun hele kantoor vol bureautjes en personeel en een kantine vol broodjes die indirect door de muziekauteurs worden betaald, niet behoorlijk zouden uitvoeren. Zou je zeggen.

Ik ben aangesloten bij Buma/Stemra.

Ooit kreeg ik een overzicht waarop stond dat een obscuur gelegenheidsliedje van mij drie keer 20 seconden bij Talpa was gedraaid. Dat kon nooit kloppen, maar ik was wél een paar keer op radio 2 geweest, dat stond níet in het overzicht. Ik belde met Buma/Stemra en kreeg te horen dat ik dan zelf een lijstje moest maken wanneer ik waar gedraaid was. Alsof ik dag en nacht radiozenders afstruin op zoek naar mezelf! Dat is exáct het werkje waarvoor Buma/Stemra bestaat!

Pas belde ik met Buma/Stemra over Youtube. Mijn ‘PiPaPijpen’ is op Youtube zo’n miljoen keer bekeken. Daar krijg ik geld voor. De onbekende die het filmpje op youtube zette, gebruikte de titel ‘liefdes liet’. Volgens Buma/Stemra moest ik diegene opbellen en vragen of ‘ie de bij Buma/Stemra geregistreerde titel wilde gebruiken. Welkom op internet, Buma/Stemra! Vervolgens kreeg ik een formulier van 184 pagina’s (honderdvierentachtig!) waarop ik mijn werken die op Youtube staan kan invullen. “Maar daar zijn júllie toch voor?” Vroeg ik, “Jullie weten nu dat er filmpjes van mij op Youtube staan, je kan toch zoeken op mijn naam op Youtube voor een overzicht?” (Zo’n werkwijze stel ik me ten minste voor bij de term ‘belangenbehartiger’) Maar dáár konden ze natuurlijk niet aan beginnen.

Ondertussen stromen de rammelende overzichten binnen, maar inmiddels weet ik beter. Bellen, mailen, het lost niets op.

Mooie belangenbehartiger ben je dan.