Poldermanie

ZZP’er bedreigen? (verschenen in Spits)

ZZP’er bedreigen? (verschenen in Spits)

Wil je iemand bedreigen? Een podiumartiest, presentator, journalist of andere zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) stalken of hem anderszins het leven zuur maken? In samenwerking met de overheid is daar een handige tool voor ontwikkeld: De Kamer van Koophandel. Het werkt heel gemakkelijk; het enige dat je hoeft te doen is naar www.kvk.nl gaan. Meteen op de voorpagina staat een gebruiksvriendelijke zoekbalk waar je alleen nog even de naam van het ZZP-slachtoffer in hoeft te vullen. Binnen seconden verschijnt het huisadres van de ZZP’er. Overigens werkt dit handigheidje door toedoen van de KvK ook in Google maps, maar de database van KvK is veel completer. Op de site van KvK krijg je namelijk ook de adressen te zien van de mensen die op advies van de KvK een bedrijfsnaam hebben verzonnen om moeilijker traceerbaar te zijn. Google maps heeft als voordeel dat ook telefoonnummers zichtbaar zijn.

Als ik mijn naam intyp verschijnt er niks. Dat komt omdat ik, hoewel het sinds een tijdje verplicht is, niet ingeschreven sta. Ik heb namelijk helemaal geen zin om € 40,- te betalen voor een lidmaatschap waar ik niets aan heb. Voor een handelsonderneming of dienstverlener kan een inschrijving nuttig zijn, voor een cabaretier is het, om Hare Majesteit te citeren, ‘echte onzin’. Het enige dat het me oplevert is een deurmat vol reclamefolders (de KvK verkoopt adressen van ingeschrevenen, om zo de jaarlijkse bijdrage laag te houden) en callcenterstudenten die me landerig zullen vragen of ik al een goed salarisadministratiesysteem heb. En dus een woonadres dat in twee muisklikken voor iedereen vindbaar is. Alleen als je ooit zeer serieus bedreigd bent kunnen je gegevens afgeschermd worden. Ik wou dat graag vóór zijn.

Nu kreeg ik een brief waarin stond dat ik, door niet ingeschreven te staan, een economisch delict bega. Boetes kunnen oplopen tot  € 19.000,-. Een mooi dilemma is het wel: Hoeveel is mijn privacy mij waard?