Biografie

Droogkloot Polderman is één van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse en Vlaamse theaters. Toch maakte ze al vier voorstellingen vol vrolijk cynisme, subtiele lompheid, engagement, rake observaties en doortimmerde liedjes.

Ook buiten het theater is Polderman een bezig bazinnetje. Zo schreef ze een aantal Snapjes, leerzame liedjes voor de NTR, maakt ze regelmatig een liedje voor het Radio 5 cabaret- en kleinkunstprogramma Andermans Veren en heeft ze een vaste column in het theatertijdschrift Scènes. Soms presenteert ze ook programma’s voor Omroep Zeeland. Haar literaire debuut is in de maak.

Tip voor een regenachtige zondagmiddag (zonnige donderdagmiddag kan ook): Er staan heel veel liedjes uit vorige voorstellingen van uw idool Polderman op YouTube.

 

De pers over haar vorige voorstelling Polderman tiert welig:

Telegraaf ★★★★

“Katinka beschikt nog altijd over de haar zo kenmerkende onderkoelde humor. Haar liedjes blijven haar sterkste troef. Polderman tiert welig is een prettig allegaartje geworden, waar het fijn toeven is. Katinka Polderman is ook mét kind nog steeds erg leuk.”

Parool ★★★★

“Hoe lacherig ze soms ook doet over het materiaal (‘dit nummer viel bij de vorige voorstelling af’), het grootste deel is van hoog niveau. De vluchtelingencrisis is al veelvuldig bezongen, maar nog nooit zo geestig als hier door Polderman. In een onvervalst zigeunerlied drukt ze mogelijke nieuwe Nederlanders op het hart dat wij ook zo onze sores hebben. Het is engagement met een kwinkslag, maatschappijkritiek met het vingertje omlaag.”

Theaterkrant ★★★★

“Het is een optelsom: haar lijzig Zeeuwse tongval, haar presentatie uit de losse pols, de oubollige vorm van het bingo-avondje, de ietwat lompe kledingkeus, het grofbesnaarde, de terloopse gortdroge humor en zelfspot en puik geschreven liedteksten. (…) Haar teksten zitten altijd geheid goed in elkaar. Vol originele gedachtes, vuile grappen, spot en grappige schaamteloosheid. Het is Polderman ten voeten uit: met een pesterig lachje en laarzen vol Zeeuwse zuigende klei over je schoongeboende keukenvloer banjeren.”

NRC ★★★

“De Kaandorpsiaanse air van opgewekte chaos waarmee Polderman deze kolderieke showconstructie uitvoert, geeft de liedjes de kans om te schitteren.
Die liedjes staan centraal en Polderman prijst hun grote variatie in onderwerp aan: van moederschap tot jihadisme. (…) De 35-jarige heeft bewezen tot de besten in het liedjesvak te horen en ze schreef dan ook weer lenig verwoorde songs.“

 

De pers over eerdere voorstelling  Polderman baart zorgen

DE STANDAARD “POLDERMAN SCHRIJFT KLEINE, BROZE LIEDJES MET EEN TWIST.”
★★★
“Katinka verrast ons in haar poppenhuisje ook op een minimusical, zo primitief en stuntelig dat het onweerstaanbaar grappig wordt.”

NRC “POLDERMAN ZINGT  LIEDJES OP HOOG LIGHT VERSE-NIVEAU – VIRTUOOS EN VINDINGRIJK.”
★★★

VOLKSKRANT “DROOGKOMISCH, VILEIN EN VOL MET VERRASSEND RIJMENDE ZINNETJES.”
★★★

 

Carrière

Polderman werd op 1 mei 1981 geboren in ‘s-Heer Abtskerke. Na de middelbare school volgde ze de twee-jarige opleiding aan de Cabaretacademie van Bert Klunder in Rotterdam. Daarna ging ze naar de Koningstheaterakademie in Den Bosch.

In februari 2005 won ze zowel de jury- als de publieksprijs op het Leids Cabaretfestival. Sindsdien tourt Polderman door Nederland en Belgie.

Polderman maakte (vaak samen met Laurens Joensen) TV-programma’s voor Omroep Zeeland. Ze schreef columns voor onder andere Spits en Trouw. Momenteel heeft ze een vaste column in theatertijdschrift Scenes. Ook schrijft ze liedjes voor het Radio 5-cabaretprogramma Andermans Veren en schrijft ze voor de NTR Snapjes. Dit zijn kleine educatieve liedjes die onlangs werden bekroond met een Cinekid Gouden Kinderkast.

In seizoen 2016-2017 is Polderman in Nederland en België te zien met een reprise van Polderman Tiert Welig en zal ze daarnaast ook meeschrijven aan en spelen in een voorstelling met componist Jorrit Tamminga en videokunstenaars Paul en Menno de Nooijer.