Biografie

Droogkloot Polderman is één van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse en Vlaamse theaters. Toch maakte ze al vier voorstellingen vol vrolijk cynisme, subtiele lompheid, engagement, rake observaties en doortimmerde liedjes.

Ook buiten het theater is Polderman een bezig bazinnetje. Zo schreef ze een aantal Snapjes, leerzame liedjes voor de NTR, maakt ze regelmatig een liedje voor het Radio 5 cabaret- en kleinkunstprogramma Andermans Veren en heeft ze een vaste column in het theatertijdschrift Scènes. Soms presenteert ze ook programma’s voor Omroep Zeeland. Haar literaire debuut is in de maak.

Tip voor een regenachtige zondagmiddag (zonnige donderdagmiddag kan ook): Er staan heel veel liedjes uit vorige voorstellingen van uw idool Polderman op YouTube.

De pers over haar vorige voorstelling ‘Polderman baart zorgen’:

DE STANDAARD “POLDERMAN SCHRIJFT KLEINE, BROZE LIEDJES MET EEN TWIST.”
★★★
“Katinka verrast ons in haar poppenhuisje ook op een minimusical, zo primitief en stuntelig dat het onweerstaanbaar grappig wordt.”

NRC “POLDERMAN ZINGT  LIEDJES OP HOOG LIGHT VERSE-NIVEAU – VIRTUOOS EN VINDINGRIJK.”
★★★

VOLKSKRANT “DROOGKOMISCH, VILEIN EN VOL MET VERRASSEND RIJMENDE ZINNETJES.”
★★★

 

Carrière

Polderman werd op 1 mei 1981 geboren in ‘s-Heer Abtskerke. Na de middelbare school volgde ze de twee-jarige opleiding aan de Cabaretacademie van Bert Klunder in Rotterdam. Daarna ging ze naar de Koningstheaterakademie in Den Bosch.

In februari 2005 won ze zowel de jury- als de publieksprijs op het Leids Cabaretfestival. Sindsdien tourt Polderman door Nederland en Belgie.

Polderman maakte (vaak samen met Laurens Joensen) TV-programma’s voor Omroep Zeeland. Ze schreef columns voor onder andere Spits en Trouw. Momenteel heeft ze een vaste column in theatertijdschrift Scenes. Ook schrijft ze liedjes voor het Radio 5-cabaretprogramma Andermans Veren en schrijft ze voor de NTR Snapjes. Dit zijn kleine educatieve liedjes die onlangs werden bekroond met een Cinekid Gouden Kinderkast.

In seizoen 2016-2017 is Polderman in Nederland en België te zien met een reprise van Polderman Tiert Welig en zal ze daarnaast ook meeschrijven aan en spelen in een voorstelling met componist Jorrit Tamminga en videokunstenaars Paul en Menno de Nooijer.